Gradska Radionica

Art Forum: Julia Artico

.

AF Julia 286x215

U četvrtak 10. kolovoza 2023. u 20 sati u dvorištu Gradske radionice održat će se Art Forum s talijanskom umjetnicom Juliom Articom koja će ujedno izložiti svoje skulpture od slame. Neke od tema kojima će se baviti ovaj Art Forum tiču se koncepta topline, sklada i zvuka ili u u širem smislu putevima svijesti. Referirajući se na izložena umjetnička djela, sugovornici u Art Forumu razmotrit će odnose između umjetnosti i prirode. Uz umjetnicu Juliu Artico, u razgovoru će sudjelovati povjesničar umjetnosti Mauro Bortoletto i filozof iz Udina Salvatore Lavecchia dok su moderatori umjetnici Marjan Sinošić i Debora Trusgnach.

Julia Artico je umjetnica koja stvara sugestivne skulpture sa sijenom, osluškujući, kako piše, tajanstveni šapat prirode: iznad svega životinja (krave, psi, praščići, zečevi, jata, guske), ali i ljudskig figura te glazbenih instrumenata. Njeni radovi su neodoljivi, poetični, nježni, zapravo na granici između stvarnosti i bajke. Govoreći o sebi ona kaže: "Rođena sam u Švicarskoj, djetinjstvo sam proživjela u Veroni, a zatim u Furlaniji. Ja sam zapravo počela biti tu tek s četrdeset godina, kada sam počela postojati izvan očitog, kada sam shvatila da sam sebi nešto dužna. Nakon tisuća poraza i tisuća gubitaka otkrila sam da je ono što stvarno jesam mnogo više od svega što sam izgubila. Kao samouka, sve sam izmislila. Dati oblik onome što sam osjećala iznutra, bilo je moje postignuće. Slušanje je moj stil: moji radovi nastaju iz harmonije s tajanstvenim šapatom prirode". Link: www.juliaartico.it

Salvatore Lavecchia predaje na poslijediplomskom specijalističkom studiju Meditacija i kognitivna neuroznanost te Povijest antičke filozofije na Sveučilištu u Udinama. Među njegovim istraživačkim interesima su razvoj filozofije sebstva u kontinuitetu s metafizikom svjetla, sokratski dijalog i njegova moguća integracija u različite perspektive savjetovanja kao i filozofske i duhovne prakse te dijalog između antičke filozofije i današnje duhovnosti. Link: https://dium.uniud.it

Mauro Bortoletto radi kao profesor likovne umjetnosti i povijesti u talijanskim školama u Puli i Rovinju. Studirao je povijest i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Art Forum ciklus je javnih razgovora u organizaciji Gradske radionice namijenjen svima koji žele produbiti spoznaju o umjetnosti kroz umjetničke radove. Kroz razgovor sudionici Art Foruma daju nam svoje viđenje i odgovore na pitanja poput: Zašto nam je umjetnost važna? Što nam znači? Kako interpretirati i osjetiti umjetničko djelo? Kako se umjetnost referira na našu materijalnu i duhovnu stvarnost? Ova i mnoga druga pitanja središnje su teme javnih razgovora Art forum. Pored toga Art Forum je i ciklus javnih predstavljanja gostujućih umjetnika koji dolaze iz različitih disciplina i uživo prezentiraju svoja umjetnička djela da bi se potom u interpretaciju uključili sugovornici koji se bave različitim praksama društvenih znanosti i disciplina (u prvom krugu) i publika (u drugom krugu). Svrha Art Foruma je stvoriti specifičan prostor filozofije prakse koja na inovativan način, interdisciplinarno i neposredno ostvaruje aktivnu komunikaciju s publikom, produbljuje spoznaju i odnos prema stvarnosti te uspostavlja nove forme kontingentne umjetničke kritike. Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture i Grad Pula.

 Logo Grad Pula