Gradska Radionica

Art forum - The Synergy Ensemble

ArtForum Synergy 286x215

Zahladilo je i vrijeme nam ne ide u prilog, stoga će se drugi po redu Art forum održati u subotu, 24. listopada u 17 sati u Dnevnom boravku Rojca. Art Forum novi je ciklus događanja koje organizira Gradska radionica, a namijenjen je svima koji žele produbiti spoznaju u umjetnosti i kroz umjetnost. Bit će izveden performans umjetničke grupe The Synergy Ensemble kao uvod u razgovor u kojem sudjeluju umjetnici iz The Synergy Ensemble: Dejan Pavlinović, Marko Jovanovići Ivana Nataša Turković te sugovornici Damir Vukelja, glazbenik, povjesničar umjetnosti i Igor Zenzerović, performativni umjetnik,

prof. komparativne književnosti i kulturni antropolog. Art forum moderira Marjan Sinošoć, slikar.

The Synergy Ensemble 2 nastavak je suradnje troje umjetnika koji su prvi put nastupili 2018. godine u proširenom sastavu. Performans/instalacija koji izvode plod je produktivne atmosfere glazbeno/pjesničkog performansa Marka Jovanovića i Dejana Pavlinovića, nadahnjujuće lokacije izvedbe i kontempliranja načina na koji Ivana Nataša Turković nadograđuje priču i pritom stvara most s publikom. Voda, punoća, put, odnosi, postojanje i nestajanje tek su koncentrični krugovi koje stvara odnos nekoliko međupovezanih simbola. Njihov svijet je naš svijet i obrnuto. Nema jednog bez drugog.

Art forum ciklus je javnih predstavljanja koji ugošćuje umjetnike različitih umjetničkih disciplina kroz živu prezentaciju umjetničkog djela da bi se potom u interpretaciju uključili sugovornici različitih društvenih praksi (u prvom krugu) i publika (u drugom krugu) s ciljem stvaranja specifičnog prostora filozofije prakse koja na inovativan način, interdisciplinarno i neposredno ostvaruje aktivnu komunikaciju s publikom, produbljuje spoznaju i odnos prema stvarnosti te uspostavljaju nove forme umjetničke kritike (ready made).

Više o umjetnicima:

Dejan Pavlinović piše haiku od 2007. godine. Njegove su haiku pjesme objavljene u domaćim i inozemnim haiku časopisima, novinama, antologijama, zbornicima i portalima. Nagrađen je i pohvaljen na hrvatskim i svjetskim haiku natječajima (Kusamakura-Japan, ITOEN-Japan, Vladimir Devide Award-Japan, Mainichi-Japan, Yamadera-Japan, Ukiah-SAD, Vancouver Cherry Blossom-Kanada...). Prisutan je i aktivan na hrvatskoj i međunarodnoj haiku sceni. Autor je dvojezične zbirke haiku pjesama „Mliječnom stazom/Down the Milky Way“. Član je pulskog sastava The Chweger.

Ivana-Nataša Turković performansom se bavi 15-ak godina, češće ekipno nego samostalno. Surađivala je s Pinom j. Ivančićem, Davidom Belasom, Liberom Kokotovićem, Đuricom Ciganovićem itd. i sudjelovala na domaćim festivalima (Tu smo MSUI-ja, Sedam dana stvaranja, Dani hrvatskog performansa, Arterija, 48. zagrebački salon...). Kao članica Kazališta dr. Inat glumila je u više predstava i Anno Dominija te režirala dvije. Sudjelovala je u nekoliko grupnih izložbi, ilustrirala zbirku pjesama "Obala snova" Kristine Petričević, napisala scenarija za kratki dokumentarni film "Suša" Gorana Legovića, realizirala umjetničke instalacije i dva kratka filma.

Marko Jovanović magistar je glazbene pedagogije, pulski skladatelj, multimedijalni umjetnik i multiinstrumentalist. Osim rada u školi, iz njegovog dugogodišnjeg glazbenog stvaralaštva ističe se kazališna glazba za brojne predstave, filmska glazba, vođenje glazbenih i multimedijalnih radionica. Izdaje glazbene albume za razne izdavačke kuće. Djeluje u vlastitom studiju u kojemu postavlja live setove te snima, producira, sklada i obrađuje glazbu.

 Logo Grad Pula