Gradska Radionica

Gradski praktikum

mail.google.com mail.google.com2 mail.google.com3

GRADSKI PRAKTIKUM

 

zamišljen je kao poligon za primjenu praktičnih znanja umjetničkih zanata, stečenih kroz edukaciju u srednjoj i visokoj školi za primijenjenu umjetnosti i kroz praktične radionice i programe unutar Gradske Radionice.

Kroz Gradski praktikum, osim rada u specifičnim radionicama gdje se stječu određena praktična iskustva, praksa se provodi i u javnim prostorima. Uz vodstvo stručnjaka radili bi se i projekti u samom gradu, bilo da se radi o obnovi fasada, štukatura, aplikaciji vitraja, restauraciji ili nekom drugom vidu vizualnog oblikovanja.

 Gradski praktikum održava se kroz interakciju voditelja praktikuma (stručnjaci iz područja umjetničkih zanata), direktnih sudionika u izvođenju određenih projekata, institucija, gradske inicijative, izvršne vlasti i gospodarstva.

CILJEVI

Cilj je razviti specifičnu praksu rada na vizualnom oblikovanju grada umrežavanjem svih zainteresiranih i odgovornih subjekata. Kroz perspektivu, razvila bi se kvaliteta i pozitivan primjer (prepoznatljivost, image).

Modelom kojim bi studenti, članovi i sudionici u programima G.R. radili na obnovi pročelja, ulaza i sl. ostvarilo bi se:

1. obnavljanje i vizualno oblikovanje po znatno povoljnijim cijenama

2. rezultati koji premašuju ulaganja

3. dizanje vrijednosti objekata i njihovo održavanje

4. ubrzani razvoj revitaliziranja grada u svim aspektima

5. otvaranje prostora za zapošljavanje mladih

6. stvaranje autohtonih majstora umjetničkih zanata

7. stvaranje pozitivnog, jedinstvenog image-a kojim bi Grad postao prepoznatljiv (image kvalitete i prakse koji bi privukao ne samo turiste, veći ljude iz cijelog svijeta zainteresirane za sudjelovanje u projektu kroz financiranje, edukaciju ili direktno participiranje u projektu)

Kroz Gradski praktikum razvijala bi se permanentna interakcija građanske inicijative i izvršne vlasti. Mjerilo uspješnosti se ne disperzira već je konkretizirano kroz realizacije u javnom prostoru i postaje mjerilo uspješne suradnje sudionika. Kroz realizirane projekte umjetničkih zanata stvara se veći entuzijazam građanstva i vitalizira se odnos građanstva i izvršne vlasti.

 

 

 Logo Grad Pula