Gradska Radionica

Vrtni đir: Andrej Rozman Roza

 

Odmasevanje 013 286x215

U subotu, 8. srpnja 2017. u 21:00 sat, u programu "Vrtni đir" Gradske radionice svestrani slovenski autor Andrej Rozman Roza nastupit će s pulskom premijerom djela "Zaničniško odmaševanje suverenosti"- mjuziklom u formi kabaretskog vjerskog obredakojim propituje politiku, upozorava na štetne posljedice pomanjkanja kulturne samosvjesti te se nostalgično osvrće na suverenost koju se nekad gradilo u Sloveniji.

"Zaničniška verska skupnost" nastala je 2009. godine iz vjere da u EU imamo nula posto poreza na knjige. Prošle godine doktrinu su proširili na vjeru o nula posto siromaštva i zagađenja na Zemlji i s tim dobili mnoštvo novih pjesama, a također i vjere. Iz toga je nastalo djelo „Zaničniško odmaševanje suverenosti“, koje ulijeva nadu u bolju budućnost. Ponekad u obredu sudjeluje brojna skupina pjevača i glazbenika, a ponekad „kenguru“ Andrej Rozman Roza "odmašuje" sam. Građanstvo pak sudjeluje pjevanjem pjesama iz "zaničniške" pjesmarice, koje jača vjeru u pravedniju budućnost. Tekstovi "zaničniških" pjesama napisani su na poznate melodije iz svjetovne vjerske tradicije od židovske "Donna donna" preko kršćanskih "When the Saints", "We Shall Overcome", "I Shall Not Be Moved", "Down By the Riverside", do komunističkih kao što je "O Bella Ciao".

 

Andrej Rozman Roza, pjesnik, dramski pisac, režiser i glumac rođen je 1955. u Ljubljani gdje i živi. Na Filozofskom fakultetu studirao je slovenistiku, a 1978. je s grupom prijatelja osnovao "Pocestno gledališče Predrazpadom" te sljedećih godina organizirao niz zvučnih gostovanja stranih uličnih kazališta u Ljubljani. 1981. osnovao je i do 1995. vodio kazalište Ane Monro. Začetnik je improvizacijskih kazališnih natjecanja u Sloveniji. Piše parodične i šaljive pjesme, bajke i kazališne komedije za djecu i odrasle. 2003. osnovao je Rozinteater, a 2009. "Zaničniško versko skupnost". Za svoje djelovanje primio je mnoge nagrade, među ostalim Zlata ptica (1984), Levstikovu nagradu (1999), Ježkovu nagradu (2005), nagradu Desetnica (2008), Župančičevu nagradu (2009) i nagradu Prešernovog fonda za književnost (2010) koja je pored Prešernove nagrade najveća nagrada za umjetnička postignuća u Sloveniji.

 

Link:

http://www.roza.si/urgenca/za-odrasle/zanicnisko-odmasevanje/

 

 

 Logo Grad Pula