Gradska Radionica

Vrtni đir: Debora Trusgnach

 

Autoportret-286x215

U nedjelju, 25. lipnja 2017. u 19:00 sati, u programu "Vrtni đir" Gradske radionice iz Pule predstavit će se Debora Trusgnach iz Italije s boravkom u Puli koja je izvrstan primjer talentirane likovne umjetnice koja stvara izvan formalnog okvira visoke kulture. Ona će prezentirati svoje desetgodišnje iskustvo boravka i rada u Gradskoj radionici, koje se osim u području slikarstva prostire na medij dokumentarnih video radova te lutkarstva.

Debora Trusgnach dolazi iz okolice Udina u Italiji, a proteklo je deset godina otkad je došla u Pulu s jednostavnom nakanom da tu provede godišnji odmor. Međutim, stjecajem sretnih okolnosti dospjela je do Gradske radionice, zainteresirala se za njezino djelovanje i započela s učenjem tradicionalnih slikarskih tehnika specifično namijenjenim raznovrsnim zidnim podlogama. S vremenom se njezin pristup usavršio tako da danas, osim primijenjenom odnosno dekorativnom slikarstvu, osobitu pažnju posvećuje štafelajnom slikarstvu i individualnom umjetničkom razvoju i pristupu. Njezin rad uvelike doprinosi prepoznatljivosti slikarskog djelovanja Gradske radionice, a ova uspješna priča pokazuje i dokazuje da talent u sprezi s istrajnim radom donosi zamjetne rezultate.

Naša poznata povjesničarka umjetnosti Nada Vrkljan-Križić postavlja kao ključni stručni problem pitanje: kako istinitost umjetničkog izričaja sačuvati od zavođenja sviješću da čovjek doista jest umjetnik — ravnopravan sa svima ostalima, i od zagađenja komercijalizacijom što ranije ili kasnije dovodi do manire i gubitka istinitosti, pogotovo u slučajevima kada je riječ o ljudima koji nisu educirani za taj poziv i koji su često slučajno, a ne intelektualnim promišljanjem došli do nekih autentičnih i u učenoj umjetnosti itekako snažnih sličnih ideja i rješenja, a da u trenutku kada su ta djela nastajala toga nisu bili svjesni. S druge strane, Kate Davey, još jedna povjesničarka umjetnosti, pita se zašto je tako teško ljudima koji nemaju umjetničku školu da se probiju u svijet umjetnosti, a zapravo se to samo tiče kreativnosti, intuicije i jedinstvene ljudskosti. Ona također kaže da ne bi trebali postojati pravci u likovnoj umjetnosti već samo umjetnost i ističe da ljudi i umjetnici trebaju malo dodatne podrške kako bi uspjeli ostvariti svoje radove. Upravo se u tom smislu postavlja djelovanje Gradske radionice, naime kako bi svojim organizacijskim okvirom pružila dodatnu podršku ljudima koji se, iz raznoraznih razloga, nisu imali priliku ostvariti kao umjetnici.

 zKn RGBLogo Grad Pula