Gradska Radionica

Život u utopiji - Božidar Mandić i Porodica bistrih potoka

bozidar mandic foto 620 350 s c1

Upoznajte umjetnika i mislioca Božidara Mandića!
U srijedu, 28.9. u Gradskoj radionici prisustvujte performansu "Pogled" u 19:30.
Nakon performansa, u 20 sati, održat će se književno veče uz razgovor o čovjeku, civilizaciji i umjetnosti.

Program je dio dvodnevnog programa pod nazivom "Život u utopiji" koji započinje 27.9. u Dnevnom boravku Rojca gdje će Mandić govoriti o svom životu u komuni Porodica bistrih potoka i predstaviti svoj rad u teatru. Program suorganiziraju ga Savez udruga Rojca i Gradska radionica.


Božidar Mandić, književnik, likovni umjetnik i dramaturg,svoje umjetničko djelovanje započeo je kao jedan od protagonista novosadske konceptualne scene

sredinom sedamdesetih godina 20. stoljeća. Provođenje sve intimnijih akcija i neizlagačkih koncepata unutar grupe KOD (Miroslav Manić, Slobodan Tišma, Marko Radojičić i Slavko Bogdanović) i grupe „Januar-Februar-Mart“, doprinijeli su želji za svakodnevnim ostvarivanjem sličnih iskustava, čija je realizacija bila moguća jedino u prirodi.
Godine 1977. iz Novog Sada seli se i nastanjuje u selu Brezovica, podno Rudnika gdje je utemeljio prvu srpsku ekološko-umjetničku komunu „Porodica bistrih potoka“.
Objavio je 22 knjige, realizirao 19 samostalnih izložbi i režirao 22 predstave alternativnog teatra. Kolumnista je novina „Danas“ i „Politika“ i član „Dečje redakcije“ radio Beograda. Njegov cjelokupni život i rad vođeni su filozofijom baziranoj na borbi za pojedinca i planetu.Dobro došli!

 zKn RGBLogo Grad Pula